top of page

Macrofotografie (workshop) en tussenringen

Bij de vervolgcursus pakken we telkens een ander onderwerp aan. Spelenderwijs verschillende facetten van de fotografie aanpakken noem ik dit.

Één van die onderwerpen is macrofotografie. In de volksmond ontstaat er nog wel eens verwarring. Wat is macrofotografie, en wat is microfotografie?


Macro: 1:1. verhouding


Je fotografeert het onderwerp op dezelfde grootte als het op de sensor van de camera staat. Met andere woorden je fotografeert iets exact zoals het is, ook als het klein is. Uiteraard worden er ook foto's gemaakt die verder gaan dan 1:1, maar dan is het in feite een close-up. Maar je kan uiteraard ook later een uitsnede maken van het beeld om iets groter in beeld te brengen.


Micro: 1:2 verhouding en meer..


Je gaat iets echt uitvergroten. Denk aan hele kleine insecten. Hier bestaan specifieke microlenzen voor; soms super-macrolens genoemd.

Maar ook met diverse tussenringen kun je hele specifieke resultaten krijgen.



Een leuke test


Uiteraard ga ik hier niet de hele workshop bespreken, maar ik heb wel een leuke test gemaakt. Een paar objectief doppen gefotografeerd met een Nikon D4 fullframe camera.

50 mm lens en altijd diafragma F11. En wat je ziet is dat je naarmate je meer tussenringen gebruikt, je dus dichter op het onderwerp terechtkomt. Iets wat bij een levend insect wellicht niet handig is, en dan heb je dus meer aan een macrolens waarbij je op afstand kan schieten (bv 100 mm). Veel plezier.




workshop macrofotografie

De foto met een 50 mm lens en geen tussenring. Diafragma is altijd F11.




Dit keer met een 12 mm tussenring. je ziet dat de foto direct donkerder wordt

(minder licht door tussenring).




Nu met een tussenring van 20 mm. scherptediepte is al veel minder.






Net een beetje meer, dit keer 2 x 12 mm tussenring en dus 24 mm.




Een combinatie met een 20 mm tussenring en een 12 mm.




Hetzelfde maar er bovenop een extra 12 mm tussenring. Het gevolg: het poppetje is nog maar gedeeltelijk scherp.


Stel dat dit een groter insect zou zijn, dan is zijn kop scherp, maar de rest niet.Wellicht volstaat dan toch echt 32 mm of minder, waarna je uitvergroot. Het is dus telkens bekijken wat het beste werkt.


Deze foto's zijn met een hogere ISO waarde genomen en met handmatige scherpstelling. Licht was voornamelijk daglicht.


In de les macrofotografie (Nuenen) bespreken we ook technieken als focus-stacking, (achromatische) voorzetlenzen en macrolenzen. Kijk bij de vervolgcursussen of er iets voor jou bij zit. In Rijswijk kun je nog instromen, Nuenen zit momenteel helemaal vol en start eind september weer.



Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuws

bottom of page