top of page

Noorderlichtfotografie een verhaal apart

Nog nooit had ik het noorderlicht gezien. Wel afbeeldingen uit Ijsland of Noorwegen, maar nog nooit in Nederland. En plotseling was het nieuws daar. Er zou het noorderlicht te zien zijn in ons Nederland. En zo zette ik na al die jaren mijn eerste voetstappen in de noorderlichtfotografie.


Noorderlicht ontstaat door electrisch geladen deeltjes die worden afgescheiden van de zon. Als dat er heel veel zijn kan er een "zonnestorm" ontstaan. Zo'n wolk noemen ze een plasmawolk en deze bereikt met een snelheid van 1000 tot 2000 km per seconde de aarde.

desondanks duurt het nog drie tot vier dagen voor de wolk bij de aarde is. Begin juli is de aarde het verste van de zon.


Bij het Noorderlicht komen de deeltjes in aanraking met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Dat leidt tot een explosie van lichtdeeltjes die samen het noorderlicht vormen. Vaak groen licht zoals in Ijsland en Noorwegen, maar soms ook blauw, rood of paars zoals we in Nederland zagen afgelopen weekeinde.


Noorderlichtfotografie is een spektakel aan kleur


Het Noorderlicht zie je het beste met een donkere lucht, dus zo min mogelijk lichtvervuiling.

Daarnaast neemt de (telefoon-) camera met een langere belichtingstijd deze lichten beter weer dan we met het blote oog zien.


Twee cursisten van de vervolgcursus in Rijswijk en ondergetekende gingen op pad naar respectievelijk Monster en Ter Heijde.


In eerste instantie leek er weinig zichtbaar en waren we wat teleurgesteld. Totdat het spektakel ineens losbarstte. We zagen met het blote oog vooral beweging in de lucht en een beetje kleur. Maar de camera zag iets anders. Soms waren het gordijnen van groen licht, en dan weer leek het een draaikolk van kleuren.




Noorderlichtfotografie betekent veel proberen, want iedere situatie is anders.
Noorderlichtfotografie en het karakteristieke groene licht.

Het was proberen. Een sluitertijd van rond de 20 seconden, een diafragma van 2.8-4 en een isowaarde van 800-3200. Daarnaast was het oppassen met vliegtuigen die door je beeld vlogen en storende knipperende lampen op schepen. Uiteraard was een goed statief noodzakelijk. Het kiezen van een voorgrond is wat mij betreft ook een essentiële keuze. Een gebouw, een straat, een duinlandschap... er is veel mogelijk.


11 weergaven0 opmerkingen

Comments


Nieuws

bottom of page